måndag 16 juli 2018

Börsens billigaste investmentbolag?

Jag är stolt ägare i Sveriges förmodligen billigaste och mest udda investmentbolag: EOS Russia. Bolaget förvaltar en portfölj av ryska eltillgångar inom eldistribution.

Enligt deras hemsida är substansvärdet 27.32 SEK (den 16 juli 2018), vilket med dagens kurs på 18.60 SEK ger en substansrabatt på 32%, något högre än substansrabatten i Investor. Substansrabatten har krymt den senaste tiden vilket får anses vara ett bra tecken.

Från senaste nyhetsbrevet kan man utläsa att EOS Russias innehav (MRSK Center-Volga, MRSK Volga, MRSK Urals, MRSK North-West, samt Lenenergo) värderas med en direktavkastning på 9.8%, en P/E-multipel på 3.4 (2018E) och en EV/EBITDA-multipel på 2.2 (2018E). Även vinsttillväxten och förbättringspotentialen ser mycket bra ut.

EOS Russia ger ingen utdelning, men genomför stora och aggressiva aktieåterköp. Fram till nästa årsstämma har man mandat att kunna återköpa upp till 29.9% av utestående aktierna!

Caveat: Om än siffrorna ser väldigt lockande ut för EOS Russia, så får man inte glömma den politiska risken och valutaexponeringen mot ryska Rubeln. Lämna gärna en kort kommentar om du ser ytterligare risker i EOS Russia...

4 kommentarer:

 1. En stor fördel med de flesta investmentbolag, enligt mig, är att man nästan inte behöver följa upp dem överhuvudtaget. Man köper, lägger i byrålådan och återinvesterar utdelningen. Så verkar dock inte vara fallet med EOS. Här gäller det att värdera risk, följa med i nyheter osv mycket noggrant. Jobbigt ju...:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Gustav. I det här fallet känns det dock så att om en negativ nyhet skulle dycka upp är det redan för sent för att reagera. EOS är därför bara en krydda i min portfölj.

   Radera
 2. Kul att se att du är aktiv!

  Jag hade inte investerat i EOS då riskerna inte är direkt spridda. Annars har jag inget emot att investera i Ryssland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, att ha el-master i olika ryska territorier känns inte direkt som en riskspridning ;-) Tack för din kommentar!

   Radera